Dolk Lundgren (echte naam Andreas Hamran Færø, Oslo, 1979) is de beroemdste Noorse stencil- en graffitikunstenaar, wiens kunstwerken gemotiveerd zijn door de popcultuur. Hij is beter bekend onder zijn pseudoniem Dolk. Het talent en het respect dat deze man heeft, wordt het best beschreven door zijn maten van de vandalenschool, die Dolk verkozen tot ‘meest kans van slagen’. Seksuele motieven zijn het gebruikelijke ingrediënt van Lundgren’s kunst, die hij vakkundig in een humoristische en kritische context plaatst. De kunstenaar werkt bij voorkeur in zwart-wit, vanwege de impact en de snelheid die nodig is om een stuk af te werken. Het idee van zijn kunstwerk is om de boodschap van liefde, haat en dromen te sturen, eigenlijk alles wat hij op dat moment voelt.

Stencilkunst

Dolk werd in 1979 geboren in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, maar groeide op in Bergen. Voordat hij stencilkunst ontdekte, studeerde hij grafische vormgeving in Melbourne. Het was in 2003 toen hij voor het eerst street art ontmoette, nadat hij was geïnspireerd door ‘s-werelds bekendste straat kunstenaar, Banksy. Aan het begin van zijn carrière dachten mensen dat Dolk eigenlijk het pseudoniem was voor de in Bristol gevestigde stencilkunstenaar, maar hij bewees al snel dat ze ongelijk hadden door zijn eigen kenmerkende stijl. Grote dank is de kunstenaar verschuldigd aan Wooster Collective en Pictures on Walls (POW), die hem hielpen zijn werk bij het grote publiek te introduceren. Dolk beschrijft zijn hobby’s als seks, seks en vandalisme, en continu door schilderijen, stencils en verkenning toe te voegen als zijn interesses. Zijn doel is om te reizen en te kunnen leven van zijn kunst. De reden dat de kunstenaar voor stencilkunst heeft gekozen, in plaats van graffiti, is vanwege de rauwe en vieze uitstraling, en omdat deze laatste tot de underground behoort, is deze moeilijker te interpreteren voor gewone mensen. Dolks stencils spreken een groter publiek aan, waar zowel ouderen als kinderen lachen om zijn werk en de boodschap begrijpen die hij wil overbrengen.

Van muren van Bergen tot muren van galeries

In 2006 neemt Dolk het besluit om de straat in te ruilen voor galeriemuren en een einde te maken aan zijn ondergrondse stijl van illegale werken. Zijn opmerkelijke vroege uitgaven, zoals Puppy Love, Che en Burger King, stelden hem in staat deel te nemen aan het Santa’s Ghetto-festival in Londen. Che – met een sigaar rokende Che Guevara die trots naar zijn t-shirt wijst, versierd met Jim Fitzpatrick’s weergave van Alberto Korda’s (in) beroemde afbeelding uit 1960 van Che Guevara, en Burger King – met prins Charles die een Burger King-kroon draagt tegen een blauw achtergrond, waren een behoorlijke verfrissing vanwege het gebrek aan werk van Banksy in 2006. In 2008 startten Dolk en Pøbel een nieuw project genaamd Ghetto Spedalsk met als doel stedelijke kunst uit te breiden naar niemandsland in het verre noorden van Noorwegen, door 20 stencils te schilderen op verlaten huis. In 2010 werd het oefenterrein van de Halden-gevangenis in Noorwegen versierd met drie grootschalige muurschilderingen gemaakt door Dolk. Een stuk stelde een gevangene voor in een klassiek gestreept uniform compleet met bal en ketting, een ander werk toonde een hardloper die op het punt staat een finishlijn te overschrijden, gemaakt van politie afzetlint. In 2011 had hij de eer om zijn kunstwerken op te hangen op de belangrijkste treinstations van Oslo en Trondheim.

Steden, galeries en exposities

Dolks zeefdrukken, schilderijen, muurschilderingen en handgemaakte posters kregen niet alleen in Noorwegen maar ook in andere landen veel aandacht. De muurschilderingen van Dolk zijn te zien op muren in onder meer Melbourne, Kopenhagen, Londen, Oslo, Lissabon, Stockholm, Barcelona, Praag en Berlijn. Zijn eerste solotentoonstelling was in 2011 in Oslo in de OSL Contemporary Gallery. In 2012 versierde hij de muren van de Norwegian School of Economics als onderdeel van het project ……….Capitalism. Sinds 2006 is hij een vaste deelnemer aan het Nuart Festival in Stavanger, Noorwegen. In 2008 was zijn werk te zien op het Cans Festival in Londen.

Dolk Lundgren woont en werkt in Bergen, Noorwegen.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.