Mear One, echte naam Kalen Ockerman, staat al bijna drie decennia aan de voorhoede van de graffiti en muurschilder cultuur in Los Angeles.

Los Angeles

Kalen is bekend van de Melrose graffitikunst beweging van de late jaren ’80 en wordt door velen beschouwd als LA’s meest productieve street artist. Al vroeg in zijn carrière kreeg de kunstenaar erkenning door een brug te slaan tussen graffitikunst en beeldende kunst.

Hij was de eerste graffiti kunstenaar die heeft geëxposeerd in de beruchte 01 Gallery te Melrose, evenals 33 1/3 Gallery in Silverlake, waar Banksy later debuteerde met zijn eerste Noord-Amerikaanse tentoonstelling.

Art in the Streets

Verder maakte zijn werk deel uit van de Art in the Streets 2011 tentoonstelling in het Los Angeles Museum of Contemporary Art (MOCA).

Art in the Streets was de eerste grote overzichtstentoonstelling van graffiti en straatkunst in de U.S. De tentoonstelling, samengesteld door MOCA-directeur Jeffrey Deitch en Associate Curators Roger Gastman en Aaron Rose, toont de ontwikkeling van graffiti en straatkunst vanaf de jaren 70 tot de wereldwijde beweging die het vandaag is geworden, met de nadruk op belangrijke steden zoals New York, Los Angeles, San Francisco, Londen en Sao Paulo, waar een unieke beeldtaal en dynamiek is ontstaan. De expositie bestaat uit schilderijen, mixed media sculpturen en interactieve installaties van 50 van de meest dynamische kunstenaars en zal de rol van Los Angeles in de evolutie van graffiti en straatkunst benadrukken. Speciale secties zijn gewijd aan baanbrekende lokale bewegingen zoals cholo graffiti en Dogtown skateboard cultuur. Een uitgebreide tijdlijn geïllustreerd met illustraties, foto’s, video en tijdelijke werken, zal een historische context voor het werk bieden.

Boodschap

Het meest bekend staat de kunstenaar echter om zijn indrukwekkende verhalen, oude mythologie en moderne politiek met als doel een geëvolueerde bewustzijn te inspireren. Deze interpretatie van de werkelijkheid wordt bereikt door een evenwichtige dialoog tussen realisme en het bovennatuurlijke.

Mear One helpt ons de geest van onze tijd te bevatten – niet door aan de werkelijkheid te ontsnappen, maar juist door confrontatie.