St. Art Gallery wil de ontwikkeling en professionalisering van Street Art en Urban Contemporary Art bevorderen in Nederland en daarbuiten. Dit willen wij bereiken door Urban Contemporary Art te presenteren op kunstbeurzen in Nederland en in het buitenland, en eveneens door Street Art aan het grote publiek te tonen op de plaats waar zij is ontstaan, namelijk in de openbare ruimte. “

St. Art Gallery – Street Art

Street Art en Urban Contemporary Art zijn de meest inspirerende en verfrissende kunstbewegingen van de moderne kunstscène. Het doel van St. Art Gallery is het tonen van deze kunstvormen aan een breed publiek en een platform te bieden aan opkomende getalenteerde en vernieuwende kunstenaars.

Eigenaar – Geoffry van Vugt

Geoffry-van-Vugt180x230Sinds vele jaren heeft Geoffry van Vugt (oprichter en eigenaar) kunstwerken verzameld van bekende en beginnende kunstenaars. Uiteindelijk heeft zijn voorliefde voor Street & Urban Art hem doen besluiten om een galerie op te richten gespecialiseerd op het gebied van Street Art en Urban Contemporary Art.

St. Art Gallery is opgericht in 2009 en is gevestigd op een exceptioneel unieke plek: de watertoren van Stampersgat.

Kortom St. Art Gallery presenteert sociaal kritische, subversieve en satirische kunst aan diegenen die bereid zijn om esthetisch uitgedaagd te worden. Durf jij die uitdaging aan te nemen?

Tenslotte nodigen wij u van harte uit om onze bijzondere galerie in de watertoren van Stampersgat te bezoeken waar wij u een prachtige en gevarieerde collectie kunstwerken tonen.”

Geoffry van Vugt

Street Art – algemeen

Street Art vindt zijn oorsprong in de graffitiscène. Wat eens begon als tags (pseudoniemen) op muren in de publieke ruimte aangebracht door ‘graffiti vandalen’, heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige kunststroming. Veel Street Art kunstenaars werken nog steeds onder een pseudoniem om hun ware identiteit te verhullen, overeenstemmend met de ‘tag’ traditie.

Street Art bestaat vooral uit kunst ontwikkeld in de publieke ruimte, eigenlijk alles van graffiti, stencil graffiti, installaties op straat, posters en stickers tot de meer traditionele kunstwerken zoals schilderijen of zeefdrukken. Street Art draagt vaak een politieke boodschap, maar kan ook alleen tot doel hebben het verfraaien van de openbare ruimte.

Alhoewel Street Art een baanbrekende kunstbeweging is, gaat het reeds een lange tijd terug en is geïnitieerd door bekende kunstenaars als Keith Haring & Jean Michel Basquiat. Tegenwoordig staat Banksy, een van de meest invloedrijke en beroemde Street Art kunstenaars ter wereld, aan het roer van de beweging. De ware identiteit van de kunstenaar achter het pseudoniem Banksy is nog steeds onbekend.

Street Art is een wereldwijde kunstbeweging en is een niet meer weg te denken uit de publieke ruimte en is onderdeel geworden van onze surreële stedelijke achtergrond. Het kleurt onze steden en verrast tegelijkertijd de onwetende passant. Verschillende Europese steden bevorderen een pionerende Street Art cultuur. Voorlopers zijn het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Urban Contemporary Art – algemeen

De term Urban Art wordt gebruikt als aanduiding voor kunst vervaardigd door kunstenaars met hun roots in street art scene, of kunstwerken die nauw verwant zijn aan deze kunststroming. Urban Art is kortgezegd de vertaalslag van de muren van de straat naar de muren van de galerie en/of museum. Tegenwoordig wordt de term Urban Contemporary Art steeds meer gebruikt door gerenommeerde veilinghuizen zoals Soltheby’s, Christie’s en Philips de Pury.

0

Geef uw zoekopdracht