Zevs (echte naam Christophe Aguirre Schwarz, b: Saverne, France – 1977) is sinds zijn begin in de jaren ’90 in de straten van Parijs uitgegroeid tot een van de meest prominente figuren in de hedendaagse street art scene.

De kunstenaar is vooral bekend van zijn kenmerkende ‘liquidatie’ techniek, waarbij hij ogenschijnlijk solide afbeeldingen omzet in druipende afbeeldingen die minder stabiel zijn dan ze lijken.

Zevs heeft met diverse technieken geëxperimenteerd in zijn graffiti, schilderijen en optredens die hem helpen om de onmiskenbaar alomtegenwoordige commercie en de door Hollywood aangedreven 21ste eeuwse cultuur te ondermijnen. In het verleden omvatte dit een spraakmakende “kidnapping” van een figuur uit een billboard, een beruchte arrestatie na zijn creatie van een grote muurschildering van een geliquideerd Chanel-logo in Hong Kong, en zijn Visual Violations-serie, waarin hij de gezichten van figuren als Jim Morrison en Marilyn Monroe vervaagt.

Met zijn werk biedt Zevs een commentaar op de blijvende wijdverspreide invloed van deze figuren, evenals bedrijfslogo’s, variërend van Louis Vuitton tot Coca-Cola tot Apple, op de hedendaagse cultuur. Wat hij ook met ze doet, deze beelden zijn voor bijna iedereen direct herkenbaar. Maar tegelijkertijd bevestigt Zevs ‘ontkenning van deze beelden via liquidatie of anderszins dat deze iconen, ondanks hun schijnbare kracht in onze cultuur, niet onoverwinnelijk zijn: simpelweg, niets is eeuwig blijvend.

Door het combineren van de street art cultuur met die van pop art, op een manier die doet denken aan Warhol, slaagt Zevs erin zowel de essentie van de hedendaagse cultuur te markeren als te ondermijnen.

Wereldwijs heeft Zevs deelgenomen aan tentoonstellingen en optredens, waaronder de 2010 Biënnale van Moskou, Ny Carlsberg Glyptothek (Kopenhagen), het Cultureel Centrum van Mechelen en het historische Cabaret Voltaire (Zürich).

Zevs

Toont alle 2 resultaten