Seth, echte naam Julien Malland (geb. 1972 – Parijs, Frankrijk), begon zich halverwege de jaren 90 op de muren van zijn stad te uiten. Zijn favoriete terrein was echter in het 20e arrondissement waar hij in de graffiti-scene bekend werd vanwege zijn specialisatie in het schilderen van personages.

Over Seth

Afgestudeerd aan de Ecole Nationale des Arts Décoratifs, publiceerde hij samen met Gautier Bischoff in 2000 het boek “Kapital”, dat tot op de dag van vandaag een van de bestverkochte boeken over Franse graffiti is. Samen richtten ze in 2004 Wasted Talent op, een uitgeverij die gespecialiseerd is in monografieën van stedelijke kunstenaars.

Voordat Seth fulltime kunstenaar werd, werkte hij in de creatieve industrie: reclame, tekenfilms, strips. Hij schilderde op straat voor zijn plezier.

Ontwikkeling

In 2003 ging hij op wereldreis om kennis te maken met kunstenaars uit verschillende culturen en zich open te stellen voor nieuwe manieren van leven en schilderen in stedelijke gebieden. Deze ervaring culmineerde in het boek Globe Painter dat in 2007 werd gepubliceerd, gevolgd door de documentairereeks Les Nouveaux Explorateurs, geproduceerd en uitgezonden door Canal+, waarin Seth voorstelde een land te ontdekken door het prisma van zijn stedelijke kunsten. In 5 jaar tijd verbleef de kunstenaar op 15 betekeningsvolle bestemmingen.

Tijdens zijn artistieke verkenningen ontwikkelde Seth zijn eigen schilderstijl, waarbij hij vaak werkte met het thema jeugd. Door de muur als een blanco pagina te gebruiken, vertrouwt Seth enerzijds op de individuele of collectieve verbeelding – lokale goden, mythen of verhalen. Het kind wordt een woordvoerder, een boodschapper van zijn onderzoeken. Hij zet zijn beeld van onschuld in het spel en plaatst zijn karakter in moeilijke sociale, politieke en geografische contexten.
Een benadering die vaak een dubbele betekenis heeft, maar nooit cynisch is; een stadsschilderij dat zich bezighoudt met het waarschuwen voor de toestand van de wereld als een middel om deze vooruit te helpen.

Seth woont en werkt (als hij niet op reis is) nog steeds in Parijs.