Yoon Hyup (geb. 1982 – Seoel, Zuid-Korea), staat bekend om zijn levendige gebruik van lijnen en punten om minimalistische en abstracte stadsgezichten te creëren. Improvisatie-expressie is een essentieel element voor de kunstenaar.

Oorspronkelijk begonnen als straatkunstenaar noemt Hyup kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Nam June Paik en muzikanten als DJ Krush bronnen van inspiratie.

Over Hyup’s werk

Al op jonge leeftijd hebben invloeden van de skate-cultuur en hiphop geholpen zijn unieke kijk op de wereld vorm te geven. De kenmerkende stijl van Yoon Hyup komt tot uiting in de improvisatie, het ritme en de flow die hij voelt tijdens het skateboarden en het luisteren naar muziek terwijl hij door de stad trekt. Geometrische vormen in heldere, gedurfde tinten dansen levendig op zijn canvas. Voor de kunstenaar zijn zijn beelden ook verbonden met persoonlijke gevoelens van hoop en doorzettingsvermogen en als zodanig worden zijn kunstwerken bruggen die zijn ervaringen verbinden, van de actie tot het canvas, door licht en schaduw en positieve ritmische avonturen.

Een belangrijke factor bij het vormgeven van het unieke abstracte lijn- en stippen werk van de kunstenaar, komt voort uit zijn ervaring met het gebruik van verschillende creatieve gereedschappen van binnen tot op straat, zoals penselen, grafische computerprogramma’s, spuitbussen, verfstiften enzovoorts.

De schilderijen van Yoon vangen de energie en chaos van het stadsleven door middel van caleidoscopisch lijnwerk en pointillistische composities. De minimalistische doeken van Hyup zien er vaak uit als wazige foto’s van uitgestrekte skylines van steden (en soms idyllische uitzichten op het strand), maar zijn eigenlijk samengesteld uit nauwkeurig weergegeven abstracte acrylmarkeringen, wat resulteert in werken die zowel het uitzicht als het omgevingsgevoel van het zijn op een bepaalde plek vastleggen.

Exposities en samenwerkingen

Hyup heeft geëxposeerd in New York, Londen, Seoul, Milaan, Tokyo, Miami en Hong Kong en heeft hij onder meer samengewerkt met Dior, Tiffany & Co., Nike, Maison Kitsuné en Uniqlo.

Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Brooklyn, New York.