Blek le Rat (echte naam Xavier Prou, g: Boulogne-Billancourt, Parijs – 1951), was één van de eerste graffiti kunstenaars in Parijs, en de grondlegger van stencil graffiti kunst.

Na aanvankelijk beïnvloed te zijn door de vroege graffiti kunst na een bezoek aan New York in 1971, koos hij voor een stijl die hij beter geschikt vond voor Parijs vanwege de verschillen in architectuur tussen deze twee steden. Verder werd Blek le Rat beïnvloed door de New Yorker, Richard Hambleton, die op grote schaal menselijke figuren schilderde in de jaren ’80. Xavier wordt beschouwd als de uitvinder van levensgrote stencils en de eerste die stencils gebruikt voor het maken van afbeeldingen i.p.v. letters.

In 1991 kwamen de Franse autoriteiten achter de ware naam van de kunstenaar toen hij door de politie werd gearresteerd, terwijl hij een replica van Caravaggio’s Madonna en Kind aan het spuiten was, en waarmee de link tussen Blek le Rat en zijn werk werd gelegd. Vanaf dat moment werkt hij voornamelijk met vooraf gestencilde posters vanwege de snellere manier van werken en de lagere straf die hierop staat.

Blek le Rat heeft een grote invloed op de hedendaagse graffiti en straat kunstenaars inclusief de wereldwijd bekende kunstenaar Banksy. De belangrijkste motivatie voor zijn werk, is om sociaal bewustzijn te creëren en zijn wens om kunst naar de mensen te brengen. Veel van zijn werken zijn afbeeldingen van eenlingen tegenover grotere en onderdrukkende groepen. Hij is ook bekend om zijn afbeeldingen van daklozen (2005), die hij staand, zittend of liggend op trottoirs afbeeldt, daarmee aandacht vragend voor wat hij ziet als een wereldwijd probleem.

Blek le Rat

Enig resultaat